Това бобово растение съдържа аминокиселини, които са строителен материал за белтъчните молекули, които са жизнено необходими за растежа и развитието на организма. Неслучайно наричат соята „растително месо“.
Соята е богата на полиненаситени мастни киселини, което й позволява да влияе на нивота на холестерол в кръвта, да поддържа здравето на сърцето и километричната мрежа от кръвоносни съдове в човешкия организъм. А това е важно за профилактиката на атеросклерозата и ранното стареене.
С всяка порция соеви продукти ние получаваме важни минерали и микроелементи – например магнезий (за сърцето и мускулите), калций (за костите), желязо и цинк (за кръвоносната система и имунитета). Може да се каже, че соята ни доставя пълен комплект от компоненти, незаменими за здравето и живота ни.
4 ползи на соята за организма:
- Стимулиране на мозъка
Соята и соевите продукти са богати на лецитин. Той е полезен не само за физическото развитие, но и за умствената дейност, като помага да се активизират клетките на главния мозък. Лецитинът, който по структура е подобен на мазнините, не само укрепва нервите, но и доставя на главния мозък важна субстанция – холин, който в резултат на метаболитните процеси се преобразува в ацетилхолин, който определя нашето мислене, концентрацията на вниманието, паметта и дори бързината на реакция на различни събития. Учените са доказали, че приемът на лецитин в продължение на 28 дни видимо подобрява функциите на главния мозък, и конкретно на паметта. Соята или вече отделеният в нея соев лецитин (във вид на различни витаминни комплекси или хранителни добавки) са полезни за възрастните хора, страдащи от лоша памет и отслабена мозъчна дейност.
- Соя и пробиотици за женския организъм
Достатъчното количество соя и соеви продукти в дневния ни порцион е важна крачка по пътя към крепко здраве. Вярно е, че храненето невинаги е така балансирано, че да можем да го контролираме. Често оптималният ни избор са специалните биологичноактивни добавки към храната, които съдържат всички необходими съставки. Това са високоефикасни пробиотици (в чийто състав са включени полезнире лакто- и бифидобактерии), а също нужните витамини и микроелементи и фитоестрогени (изофлавоноиди) на соята. Когато избирате пробиотик, обърнете внимание на неговите характеристики. За максимален ефект е необходимо пробиотиците да са безопасни и неустойчиви към антибиотици и да оцеляват след преминаване през стомаха.
- Фитоестрогените и менопаузата
Фитоестрогени има не само в соята, а и в някои други растения и те притежават най-разнообразни свойства. Някои регулират хормоналното равновесие и отговарят за синтеза на пигменти. Най-интересни за медицината са фитоестрогените изофлавоноиди. В природата тези вещества се синтезират най-вече от бобовите растения – те са и в соята и нейните продукти. Соевите фитоестрогени са крайно важни в периода на климактеирума – те отслабват раздразнителността и потенето. Действат добре на тъканите на млечните жлези и поддържат крехкия баланс на холестерола и минералите в организма. На първо място това се отнася до калция, който се усвоява по-лесно именно с помощта на соевите компоненти. Приемът на калциево-соеви продукти е необходим по време на менопаузата, когато възниква повишена опасност от понижаване плътността на костите и развитието на остеопороза.
- Още полезни качества за здравето
Соята съдържа витамини В1, В2 и В6, които укрепват нервите и са силно оръжие срещу стреса. Заедно с лецитина те се натрупват в стените на нервните клетки, като така помагат на организма да се противопостави на стреса – както с психологически, така и с химичен произход (за организма замърсяването на околната среда и синтетичните добавки в хранителните продукти са сериозен стрес). Соята има и още едно важно свойство. Многократни изследвания в Япония и Китай показват защо жените в тези страни, независимо от екологичните проблеми, много по-рядко боледуват от рак на матката и на гърдата, отколкото европейките и американките. Това е пряко свързано с наличието на естрогеноподобни растителни хормони в соята, които в процеса на храносмилане се превръщат в силни и ефикасни противоракови субстанции. Американският институт за рака NCI внесе соята и соевите продукти в списъка с 10-те най-полезни натурални противоракови продукти. Доказано е, че те могат да защитават жените от рак на гърдата и на матката, а мъжете от рак на простатата, макар и в по-малка степен. До същия извод са стигнали и учените от немския онкологичен център в Хайделберг. Според тях соята подпомага великолепно профилактиката на много видове рак, а също така повишава издръжливостта при вече заболелите хора.